Bicikli bolt

Bicikli bolt - A kerékpár defektről

2017. december 21. - kerékpár webshop

A kerékpár defekt minden biciklis rémálma. De nemcsak a kerék kicserélésére adunk most tippeket, hanem a megelőzésére is. Mit tegyünk?

Az indulás előtti rendszeres ellenőrzés nagyban segíthet. Ennek alkalmával mindenképp vizsgáljuk meg a köpeny futófelületét, és szedjük ki az esetlegesen beékelődött szilánkdarabokat. Mindez azért fontos, mert akár rövid út megtétele után is áthatolhat a kerékpár külső gumi felületén, ezzel defektet okozva. A köpenyen fellelhető repedéseket ugyancsak ellenőrizzük, ha pedig nagyobb hézagokat fedezünk fel, cseréljük ki a keréken használt külső gumit. Azt már gyerekkorunkban is mindig említették, hogy menet közben kerüljük az üvegszilánkokba, kátyúkba hajtást, így ugyanis valamelyest csökkenthetjük a defektek gyakoriságát. Persze kizárni teljes egészében nem tudjuk. Ha mégis megtörténik és lapos kerékkel tehetetlenül állunk a bicikli mellett, ráadásul bicikli bolt sincs a közelben, a következő módon járjunk el:

A féket és a patentszárat oldjuk ki – első kerék esetében lazítsuk ki a patentszár rögzítőanyáját, a hátsó keréknél először váltsunk a legkisebb lánckerékre. Ezt követően a kerék kivételénél húzzuk hátra a váltókanalat, ezután gond nélkül emelhetjük ki a kereket.

A köpeny eltávolítása az abroncsról – használjunk gumiemelő szerszámokat (a legtöbb bicikli bolt árusít ilyeneket is). A szorosan ülő köpenyek esetében a küllőkhöz kell rögzítenünk két szerszámot, majd egy harmadikkal segítsünk rá. Ha már a külső gumi az egyik oldalon teljesen lejött, a szelepnél kezdve húzzuk ki a belső gumit.

Ajánlott egy csere belső – így nem kell a foltozással vesződni. Azért mindenképp ellenőrizzük le, vajon mi okozhatott defektet. Amennyiben nem egy üvegszilánk, akkor elemezzük a defektet: a két párhuzamos nyílás azt jelenti, hogy az abroncs pereme a luda, azaz belefutottunk egy kátyúba, ha pedig a belső agy felőli oldalán van a sérülés, akkor azt védőszalag hiánya okozza.

Foltozás – Ha nincs csere belső, akkor bizony foltoznunk kell. Használjunk dörzspapírt a sérülés körüli résznél, kenjünk rá vulkanizáló oldatot, majd hagyjuk megszáradni. A frissen lehúzott foltot nyomjuk rá, majd vegyük le róla a külső részen található fóliát. A folt egyébként minden bicikli bolt, vagy kerékpár webshop kínálatában megtalálható.

Belső visszahelyezése – a szeleptől indulva rakjuk vissza a belső gumit, majd a köpenyt a helyezzük vissza a helyére.

Pumpáljunk levegőt – eleinte csak egy keveset, majd igazítsuk helyére a belsőt. Végül fújjuk fel.

A féket és a patentszárat zárjuk vissza – a kereket a már említett módon zárjuk vissza, először a patentszárat, majd a féket is, és ellenőrizzük, minden rendben működik-e.

Máris kerekezhetsz is tovább.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://biciklibolt.blog.hu/api/trackback/id/tr6013517345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.